jesteś tutaj: Strona główna » Dietetyczne przepisy » Dietetyczny lunch
Turnusy oczyszczające, odchudzające i uodparniające w ośrodkach spa nad morzem i w górach.
Dr Bardadyn 'Mecenasem Zdrowia'
Nagroda dla Dr Bardadyna za upowszechnianie zdrowego stylu życia.
Bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami
na jedną porcję:
Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na pół. Miąższ natnij w kratkę, posól i odstaw na kilka minut co pozwoli usunąć nadmiar wody z bakłażana. Piekarnik nagrzej do 200 oC i wstaw bakłażana na pół godziny. Miąższ powinien lekko zbrązowieć a skórka powinna być lekko przesuszona. Pomidora i mozzarellę pokrój na plastry. Wyjmij z piekarnika bakłażana i ułóż na nim na przemian pomidora i ser, cienkie plasterki czosnku i posyp oregano. Zapiekaj jeszcze około 15 minut. Podaj danie polane octem balsamicznym.
Dietetyczne kotlety schabowe
na dwie porcje:
Kotlety rozbij lekko tłuczkiem i posmaruj marynatą przygotowaną z łyżki oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich, odstaw do lodówki na czas przygotowywania warzyw. Umyj warzywa. Paprykę przekrój, usuń nasiona i pokrój w paseczki, cukinię pokrój na plasterki. Obierz cebulę i ząbki czosnku, cebule pokrój wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki, jeśli są duże pokrój na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej oliwą, posól i wymieszaj dokładnie posypując oregano.
Na blasze połóż papier do pieczenia i rozłóż na nim warzywa pojedynczą warstwą. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220 o C na 2/3 wysokości. Nad blachą z warzywami na 1/3 wysokości piekarnika włóż drucianą kratkę do grillowania z ułożonymi plastrami schabu.
Sos wyciekający z mięsa podczas pieczenia będzie spadał na blachę z warzywami. Piecz około 20 minut aż warzywa i mięso lekko się zrumienią, pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na około 5 minut. Po wyjęciu posól mięso i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem. Danie możesz podać z kaszą gryczaną, brązowym ryżem, ziemniakami z wody lub z ciemnym pieczywem.