jesteś tutaj: Strona główna » Dietetyczne przepisy » Koktajle
Dr Bardadyn 'Mecenasem Zdrowia'
Nagroda dla Dr Bardadyna za upowszechnianie zdrowego stylu życia.
Koktajl wiśniowy
odmładzający, przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu
200 ml mleka sojowego
100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
2 łyżeczki zarodków pszennych
łyżeczka melasy trzcinowej
½ łyżeczki skrzypu
w 1 porcji: 200 kcal, wysoka zawartość witaminy B1 (55%*), witaminy B2 (32%*), źródło witaminy B6 (27%*) i witaminy C (18%*), magnezu (18%*), cynku (22%*), miedzi (26%*)
Koktajl zielony
poprawiający przemianę materii, odchudzający
Zmiksuj:
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
½ małego dojrzałego awokado
łyżka stołowa soku z cytryny
łyżka siekanej zielonej pietruszki
łyżka otrąb owsianych
w 1 porcji: 194 kcal, wysoka zawartość witaminy C (34%*), witaminy B2 (37%*), potasu (39%*) i wapnia (47%*), źródło witaminy B1 (22%*), witaminy B6 (26%*), magnezu (27%*), żelaza (19%*), cynku (20%*) i błonnika pokarmowego
Koktajl pomarańczowy
wzmacniający, uzupełniający witaminy i składniki mineralne
Zmiksuj:
250 ml świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
pokrojona suszona figa
suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka zarodków pszennych
łyżeczka drożdży piwnych
w 1 porcji: 196 kcal, wysoka zawartość witaminy C (138%*), witaminy B1 (86%*), witaminy B6 (46%), folianów (39%*), potasu (38%*), fosforu (33%*), źródło witaminy A (16%*), witaminy B2 (24%*), niacyny (23%*), magnezu (22%*), żelaza (22%*), miedzi (23%*) i błonnika pokarmowego
Koktajl jagodowy
wzmacniający wzrok i naczynia krwionośne
Zmiksuj:
200 ml mleka sojowego, ryżowego lub owsianego
100 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich
1 morela suszona
½ łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka orzechów włoskich
w 1 porcji: 244 kcal, źródło witaminy A (19%*), witaminy E (21%*), witaminy C (24%*), witaminy B2 (29%*), witaminy B6 (19%*) i miedzi (28%*) i źródło błonnika pokarmowego
* % zalecanego dziennego spożycia