jesteś tutaj: Strona główna » Dietetyczne przepisy » Zupy
Dr Bardadyn 'Mecenasem Zdrowia'
Nagroda dla Dr Bardadyna za upowszechnianie zdrowego stylu życia.
Zupa ze świeżych pomidorów:
na jedną porcję:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej łyżkę oliwy i na gorącą wrzuć cebulę, podsmaż na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Zostaw 1/2 jednego pomidora w całości, a pozostałe dodaj pokrojone w kostkę do rondelka z cebulą i zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Posól do smaku i lekko przestudzoną zupę zmiksuj w rondelku ręcznym blenderem. Zmiksowaną zupę podgrzej i dodaj pozostałą pokrojoną połówkę pomidora, gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę podaj z grzankami z chleba razowego (kromkę chleba posmaruj pozostałą oliwą oraz natrzyj czosnkiem, pokrój w kwadraty i zrumień grzanki na suchej patelni). Posyp zupę suszoną papryką.
na dwie porcje:
Ziemniaki obierz, pokrój na 8 części, włóż do garnka i zalej 1/2 litra wody. Gotuj ziemniaki około 10 minut od momentu zagotowania wody, dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze 4-5 minut, nie dłużej, ponieważ brokuł rozgotuje się i straci kolor. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem ręcznym po dodaniu sera i oliwy oraz soli do smaku. Włóż ciecierzycę i podaj zupę posypaną kiełkami lub ziołami.