jesteś tutaj: Strona główna » Dietetyczne przepisy » Szybko i zdrowo
Dr Bardadyn 'Mecenasem Zdrowia'
Nagroda dla Dr Bardadyna za upowszechnianie zdrowego stylu życia.
Tosty z twarożkiem sezamowym
na jedną porcję:
Sezam zmiel w młynku do kawy lub rozetrzyj w moździerzu. Przygotuj pastę dokładnie mieszając i rozgniatając widelcem ser, zmielony sezam i miód. Chleb posmaruj oliwą i opiecz chwilę w tosterze lub na patelni. Na grzankach rozsmaruj pastę sezamową, ułóż owoce i posyp orzechami.
Tortilla z avocado
na jedną porcję:
Miękkie, dojrzałe avocado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę podważając ją nożem. Wyjmij łyżeczką miąższ z avocado do miski, rozgnieć dokładnie widelcem dodając sól i sok z cytryny (zapobiegnie to jego ciemnieniu). Posmaruj tortillę otrzymaną pastą z avocado, ułóż na niej ser oraz ulubione warzywa. Zwiń w rulon, posmaruj oliwą, posyp oregano i włóż tortillę na kilka minut do opiekacza lub grilla kontaktowego, możesz też grillować tortillę z dwóch stron na suchej patelni.
Frittata z cebulą i pomidorem
na jedną porcję:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż cebulę na oliwie na małej patelni z żaroodpornym uchwytem. Rozbij jajka do miseczki, dokładnie je wymieszaj z solą i wlej na patelnię z cebulą. Podsmaż chwilę aż jajka lekko się zetną od spodu. Zdejmij patelnię, połóż na jajkach 3 dość grube plastry pomidora, posyp oregano i wstaw patelnię na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC. Podaj posypaną świeżym posiekanym szczypiorkiem z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Więcej oryginalnych przepisów na błyskawiczne dania i koktajle diety strukturalnej znajdziesz w jadłospisach i książkach dostępnych w Sklepie.