na 2 porcje:
 
 
 
 
 - filet z łososia o wadze około 150 g
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łodygi selera naciowego (możesz go zastąpić kawałkiem selera korzeniowego, marchewką lub pietruszką)
- mała cebula
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 szklanki wody
- sól, zioła prowansalskie
 
 
 
 
 
 - w rondlu rozgrzej łyżeczkę oliwy i zeszklij na niej pokrojoną cebulę. Do garnka z cebulą wlej przegotowaną wodę z czajnika.
- ziemniaki obierz, dokładnie wyszoruj i pokrój na kawałki. Do garnka z wodą i cebulą włóż ziemniaki i pokrojone łodygi selera (lub umyte i pokrojone marchewkę, selera korzeniowego lub pietruszkę)
- gotuj zupę około 15 minut
- z łososia zdejmij skórę i pokrój rybę w kostkę o boku około 1,5 cm. Kawałki posól i posyp ziołami prowansalskimi
- na suchej patelni zrumień pestki dyni, przełóż je do miseczki. Na tej samej rozgrzanej patelni na pozostałej oliwie usmaż na małym ogniu pokrojonego łososia, po 1-2 minuty z każdej strony, aż ryba lekko się zrumieni. Odstaw na bok
- zupę posól do smaku i lekko przestudzoną zmiksuj na krem
- wlej zupę do talerzy, posyp pestkami dyni i kawałkami łososia
 
 
 
 
wartość odżywcza jednej porcji około:
 
 
 
wartość energetyczna:  304  kcal
 
białko: 19,8  g
 
węglowodany:  21,8 g
 
tłuszcze:   14,5 g